maanantai 4. maaliskuuta 2013

Poropaimennus 1.-3.3 Tanhua

Vietimme viikon Pyhällä ja lomaviikko huipentui Porokoirakerhon poropaimennustapahtumaan Tanhualla. Tuttuun tapaan perjantai ja sunnuntai olivat testipäiviä ja lauantaina oli kilpailu. Olin ilmoittanut kilpailuun Myrtin ja Meten, mutta arpaonni suosi Metteä. Päätin jättää Jaavan ja Myrtin Mikkeliin vanhemmilleni hoitoon, jotta Mette joutuisi joskus vähän tulemaan toimeen omillaan. Jaavalla ja Myrtillä olikin ollut varsin leppoisa viikko; jäälenkkejä ja ruoan kyttäystä.

Perjantaina oltiin aidalla katsomassa testejä. Illalla olikin aihetta juhlaan, kun matkaseurueeseen niitettiin kunniaa. Lauran Suri paimensi kuin vanhatekijä ja sai kunniapalkinnon. Surin työskentelyä oli ihana katsella, niin hienoa toimintaa nuorelta koiralta! Testejä on kyllä kiva seurata, kun koskaan ei tiedä kuinka koira reagoi ja toimii (suurin osa koirista näkee poroja ensimmäistä kertaa elämässään). Testipäivän jälkeen suuntasimme Marjon, Hertan, Lauran ja koiralauman kanssa lenkille mahtaviin maisemiin auringon laskiessa. Niin kaunista, niin kaunista :)

Meidän porukka: Tonttu, Mette, Suri ja Rasa (c)LauraO

Lauantaiaamuna lämpömittarin lukemat aiheuttivat vähän hilpeyttä; -27 astetta. Rakas toitsuni päätti, että turhan kylmä ja päätti olla käynnistymättä. Onneksi lappalaiskoiraharrastajat on niin mukavaa väkeä, että saatiin kyyti aidalle ja koiratkin saivat viettää odotusajat autossa. Saimme myös kaapelit lainaan ja illalla auton käyntiin. Suuret Kiitokset asianosaisille!

Tänäkin vuonna kilpailussa oli kaksi aitaa. Isompi aita, josta porot täytyi saada pienempään aitaan ja pienestä aidasta kirnuun. Itse sain odottaa suoritusvuoroa lähes koko päivän, sillä urokset menevät ensimmäisenä ja tietysti Mette oli vuorossa viimeisten joukossa. Olin täysin varma, että Mette tekee viime vuotiset ja viilettää tuhatta ja sataa, korvien ollessa vain koristeena. Ensimmäisen yllätyksen koin jo heti aitaan mennessä, sillä Mette vain katseli rauhassa poroja ja käveli rentona tuomareiden luokse (missä se takajaloilla kävelevä kiljukaula oli??). Suurimman yllätyksen koin, kun sain luvan lähettää Meten paimentamaan. Mette otti pari askelta ja meni syömään poronkakkaa?!?! WHAT?! Mun piti oikein innostaa, jotta Mette lähti paimennushommiin. Mette työskenteli huomattavasti rauhallisemmin ja järkevämmin kuin osasin odottaa. Pari kertaa se viiletti keskelle tokkaa, mutta laittoi jarrut päälle ja odotti, että taakse jääneet porot olivat edellä ennen kuin lähti perään. Tokka pysyikin kivasti kasassa, vaikka vauhtia oli ihan riittävästi ja välillä meinasi mennä liian lähelle. Ja mikä ihaninta, Mette tuli kutsuttaessa!! Isosta aidasta siirryimme _irrallaan_ pienempään aitaan Meten kävellessä rentona (ja syöden poronkakkaa) eikä se edes yrittänyt karata porojen perään ilman lupaa. Pienemmässä aidassa lähti hyvin ekasta käskystä paimentamaan ja kuunteli kivasti. Kutsun jälkeen se oli ihan rentona eikä edes pyrkinyt takaisin porojen luokse. Kuitenkin lähetyksellä lähti heti ja itsevarmasti. Saatiin porot kirnuun ja Mette tuli kiltisti luokse. Olin niin tyytyväinen Meten suoritukseen ja siihen, että me oltiin aidassa _yhdessä_!!

Sunnuntaina ei maltettu jäädä katsomaan testejä, sillä pitkä kotimatka painoi päälle ja maanantainen työpäivä.. Kiitokset mahtavasta viikonlopusta järjestäjille ja majoitus/aitaseuralle! Ensi vuonna on taas päästävä uudelleen ja sitten se onkin Myrtin vuoro päästä aitaan.

Meten arvostelut ja tokan aidan video

Ensimmäinen, iso aita (pisteytys 1=välttävä... 5=erinomainen)

A) Ohjaaja ajaa koiran avulla pienen porotokan aitauksesta toiseen, kilpailuluokka
1. Koiran hallittavuus ennen ajokäskyä 4
2. Paimennuksen aloitustapa, tokan kokoaminen 2 - järki puuttui
3. Ajotapa jahtaava - paimentava 3
4. Haukun taajuus ja laatu 2 -kimeä
5. Etäisyys poroista; liian lähellä - tokan hajoamisen vaara suuri; etäisyys sopiva - mahdollisuus ajaa laumana 2 -meinasi jäädä jalkoihin
6. Koiran hallittavuus ajon aikana 3
7. Ajon lopettaminen käskystä 1 -ohjaaja pysäytti liian varhain
8. Koiran palautuminen ajosta, rauhallisuus 4

B) Yleisarvostelu kokonaissuorituksesta
9. Ohjaajan ja koiran yhteistyö 3
10. Koiran ottama paimennusvastuu, itsevarmuus 2 -parani loppuakohden
11. Koiran fyysinen kunto: hyvä, tyydyttävä, huono
yhteensä 44p

Toinen, pienempi aita (pisteytys 1=välttävä... 5=erinomainen)

A) Ohjaaja ajaa koiran avulla pienen porotokan aitauksesta toiseen, kilpailuluokka
1. Koiran hallittavuus ennen ajokäskyä 3
2. Paimennuksen aloitustapa, tokan kokoaminen 1
3. Ajotapa jahtaava - paimentava 1
4. Haukun taajuus ja laatu 2
5. Etäisyys poroista; liian lähellä - tokan hajoamisen vaara suuri; etäisyys sopiva - mahdollisuus ajaa laumana 2 -lähellä!
6. Koiran hallittavuus ajon aikana 2
7. Ajon lopettaminen käskystä 2 -useasta
8. Koiran palautuminen ajosta, rauhallisuus 1

B) Yleisarvostelu kokonaissuorituksesta
9. Ohjaajan ja koiran yhteistyö 3
10. Koiran ottama paimennusvastuu, itsevarmuus 3 -teki yksin
11. Koiran fyysinen kunto: hyvä, tyydyttävä, huono
yhteensä 36p

Erityishuomioita (aita2): kiivas jahtaava ajo, vauhtia, haukku reipas 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti