maanantai 8. maaliskuuta 2010

Poropaimennus Pudasjärvi 5.-7.3


Torstaina toitsu starttasi kohti Pudasjärveä ja poropaimennuksia. Perjantaina oltiin katsomassa testejä, lauantaina Myrtti ja Leimu oli kisassa ja sunnuntaina vielä katsottiin testit, jonka jälkeen lähdettiin ajelemaan kohti Mikkeliä. Jaava joutui tänä vuonna tyytymään turistin rooliin, sillä arpaonni suosi Myrttiä. Jaava olisi kyllä mieluusti käväissyt poroja katselemassa, se oli ihan innoissaan aidan ulkopuolella. No, ensi vuonna on sitten Japutin vuoro! Leimu oli ensimmäisenä vuorossa ja suoriutui hommastaan tasaisen varmasti. Leimu kyllä tiesi, että mitä oltiin tultu tekemään! Vähän meinasi jännittää, että mitä se Myrtti keksiikään.. Vaihtoehdoiksi mietin a) Myrtti juoksee kuin heikkopäinen tai b) Myrtti keskittyy haistelemaan hajuja ja syömään kakkaa. Onneksi ensimmäinen vaihtoehto toteutui ja vielä plussana korvatkin oli käytössä! Kilpailu oli hieman haastavampi/vaikeampi kuin aikaisemmin, kun ensin porot piti saada pienemmästä aitauksesta isompaan ja siitä tosi isosta aidasta pienempään ja vielä kirnuun. Ja tietysti aina portille koiran tuli pysähtyä.


Myrtti lähti ihan mukavasti käskystä ja haukkukin löytyi. Tänä vuonna Myrtti muisti kuunnella ihan ilman p*rkeleitä, mutta aika kuuluvasti sitä piti huudella (tai ainakin huutelin) ;). Välillä Myrtin itseluottamus vähän katosi ja mun piti mennä Myrtin apuna, mutta aika hyvin pienestä aidasta selvittiin. Isompaan aitaan mentiin ihan irrallaan, eikä Myrde edes meinannut karata (se käveli mun perässä ja söi kakkaa). Isossa aidassa Myrtti lähti etenemään ja vähän sitä piti kannustaa, että "mene vaan, kyllä ne porot siellä jossain on". Hyvin se sitten irtosi, mutta haukkua ei irronnut. Tämä johtui siitä, että Myrtti haukkuu vain lähellä poroja eikä isossa aitauksessa päässyt tarpeeksi lähelle. Kun taas tultiin pienempään aitaukseen, niin siellä löytyi haukku ja lopulta oli kaikki porot kirnussa! Ja Myrtti jopa kirnun ulkopuolella. ;) Myrtti vähän kiihdytteli "loppusuoralle" ja miä vaan kattelin koiran juoksua ja ihan unohdin huutaa sitä. Tuomari sitten sanoi, että "herranjumala, huuda sitä koiraa!" ja siinä vaiheessa tajusin, että niin ne kirnun portit on jo auki. Tuntui vähän toivottomalle siinä alkaa huutamaan, mutta Myrtin korvat pelasi ja loppu hyvin kaikki hyvin. Pätevä pieni otus :)


 


A) Ohjaaja ajaa koiran avulla pienen porotokan aitauksesta toiseen, kilpailuluokka


1. Koiran hallittavuus ennen ajokäskyä 4

2. Paimennuksen aloitustapa, tokan kokoaminen 1

3. Ajotapa jahtaava - paimentava 1

4. Haukun taajuus ja laatu 1

5. Etäisyys poroista; liian lähellä - tokan hajoamisen vaara suuri; etäisyys sopiva - mahdollisuus ajaa laumana 2

6. Koiran hallittavuus ajon aikana 4

7. Ajon lopettaminen käskystä 4

8. Koiran palautuminen ajosta, rauhallisuus 3B) Yleisarvostelu kokonaissuorituksesta


9. Ohjaajan ja koiran yhteistyö 4

10. Koiran ottama paimennusvastuu, itsevarmuus 1

11. Koiran fyysinen kunto: hyvä, tyydyttävä, huono

yhteensä 43 p, sijoitus 8.


Reissun päätteeksi Myrtti päätti aloittaa sunnuntaina juoksunsa. Olipa aikamoinen yllätys, kun edellisestä on vasta 6kk! Aikaisemmin sen juoksuväli on ollut 9kk.. Nartut, nartut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti