tiistai 13. maaliskuuta 2012

Poropaimennus 9-11.3 Sodankylän Vuotsossa


Tiistaina illalla matkustin tyttöjen kanssa Mikkeliin, josta torstaina aikaisin aamulla lähdettiin Marjon ja Tontun kanssa kohti Vuotsoa. Jaava jäi Mikkellin, koska en viitsinyt sitä ottaa turhaan autoon istumaan. Perjantaina olikin vuorossa pentujen poropaimennustestit.Testi alkoi tuttuun tapaan liekaporolla. Mette haukkui poroa hyvin ja korvatkin oli lähes toiminnassa. Mette oli vuorossa toiseksi viimeisenä, voin sanoa että oli tuskaista odotella.. Aita oli huomattavasti isompi kuin aikaisempina vuosina ja tuomarit sanoikin, että yllätyksiä varmasti tulee. Voi olla, että koiran itsenäisyys ei riitä ja se tarvitsee tukea tai koira jaksaa raskaassa aidassa mennä vain kierroksen ja jättää leikin siihen. Mette taisi kuulua testin nuorimpiin osallistujiin ja koirani tuntien osasin epäillä, että porojen perään lähtee eikä kuule mitään ;). Mette lähti käskystä ja viiletti tukka putkella. Ongelmia irtoamisessa ja itsenäisyydessä ei todellakaan ollut. Metellä vähän meni jahtaamisen puolelle, mutta ehkä ikä tuo myös aivoja.. Ainakin toivottavasti ;) Korvat oli off-asennossa ja mun piti napata koppi, että sain sen porojen perästä pois. Pikku pirulainen lähti vielä ilman lupaa, mutta sain sen hiljentämään ja suunnilleen luokse ja porotkin kirnuun. Mette sitten lähti vielä sinkoilemaan omin lupineen ympäri tyhjää aitausta. Huvi loppui sen mielestä aivan liian aikaisin ;) Olipas aika rankkaa, mulla siis. Meten vauhti ei kyllä hdastunut tippaakaan... Tuomarit oli kilttejä ja Mette on nyt suorittanut poropaimennustestin hyväksytysti!Tonttu oli tosi etevä ja sillä pysyi järki touhussa mukana, testi läpi ja kunniapalkinto! Taitava teinarieinari :)Myrtillä oli vähän tylsä ja rankka viikonloppu, kun piti pentuja kaitsea. Myrtti oli varasijalla kilpailuun, mutta peruutuksia ei tullut. Ensi vuonna on sitten Myrtin vuoro. :)Ihan loistava reissu, hienot järjestelyt, hyvää seuraa, mahtavia suorituksia. Niistä on poropaimennukset tehty.Meten arvostelu:

A: Koira kohtaa ohjauksen alaisena kiinni olevan poron.

1. Koiran osoittama terävyys ja kiinnostus poroa kohtaan: kiinnostunut.

2. Koira hallittavuus: hallinnassa, tulee luokse kutsuttaessa.B: Ohjaaja ajaa koiran avulla porotokan aitauksesta toiseen.

3. Koiran hallittavuus ja rauhallisuus ennen ajokäskyä: karkaa

4. Ajokäskyn totteleminen: lähtee ennen käskyä

5. Paimennuksen aloitustapa, tokan kokoaminen: hajoittaa tokan

6. Ajotapa jahtaava-paimentava: jahtaava

7. Haukun taajuus ja laatu: kiivas

8. Etäisyys poroista: liian lähellä

9. Koiran hallittavuus ajon aikana: ei hallinnassa

10. Ajon lopettaminen käskystä: ei lopeta ajoa käskystä

11. Koiran palautuminen ajosta, rauhallisuus: pyrkii takaisin ajamaan, kiinnostunut poroista

12. Ohjaajan ja koiran yhteistyö: puutteellinen yhteistyö

13. Koiran ottama paimennusvastuu, itsevarmuus: toimii itsevarmasti, käskyt huomioon ottaen.

14. Koiran fyysinen kunto: kunto riittää koko testin ajan.

15. Koiran testissä osoittama paimennusvaisto: ei voida päätellä onko paimennusvaistoa vai jahtaamista

Huomautuksia: liian nuori, innostuu, jahtaa. 1-3 vuotta, malttia, hallintaa. Nipinnapin hyväksytty.Poropaimennuskoe hyväksyttyJa tältä se näytti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti